Hör Mats Byström om utmaningarna med att driva butik och mack i glesbygd i klippet ovan. Foto: SVT

Så ska butiker i glesbygd överleva

Publicerad

Bensinmackar och butiker i glesbygd ska bli bättre på att öka lönsamheten. Detta genom att bredda sortimentet och öka servicen.

– Vi har ett väldigt litet kundunderlag, så fler ben att stå på är livsnödvändigt för att vi på sikt ska överleva, säger Mats Byström på Marsfjälls handelscenter i Saxnäs.

Tillväxtverket och Region Västerbotten finansierar projektet Glöd som drivs av Svensk Bensinhandel, som ska hjälpa att öka lönsamheten för verksamheter i glesbygden.

Det handlar om att öka tillgången till kommersiell service och bredda sortimentet för att öka lönsamheten. Marsfjälls handelscenter i Saxnäs är med som pilotbutik där olika koncept testas. Bland annat har ett traditionellt koncept för bensinmackar lyfts in i livsmedelsbutiken.

– Vi har i det här projektet även satsat på fast food och kaffe och satt in en korvmodul och kaffemaskin och så. Vi adderar lite småsaker hela tiden, och det behövs. Vi måste ha flera ben att stå på, säger Mats Byström.

Äger macken själv

Deras verksamhet består av allt från drivmedelshandel till postombud och han betonar vikten av projektet bland annat eftersom de är en av få som själva äger anläggningar för drivmedel i Sverige. 

– Vi är en av de kanske 500-talet små oberoende drivmedelshandlare i Sverige som äger anläggningarna själva.

Hårdare miljökrav

Han berättar att bland annat miljökrav innebär att det krävs investeringar, som de som själva äger drivmedelsanläggningar har svårare att få finansiering till. 

– För vår del innebär det väldigt stora investeringar i en verksamhet som inte alls har de ekonomiska förutsättningarna att betala dem. En stor drivmedelskedja kan utan problem investera i sådana anläggningar. 

Projektet pågår i totalt två år och fokus ligger på drivmedelsanläggningar i glesbygd. Projektet pilottestas i Västerbotten med flera testbutiker.

Hör Mats Byström om utmaningarna med att driva butik och mack i glesbygd i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.