Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Lorents Burman om vikten av att försöka skynda på arbetet med Norrbotniabanan. Foto: Svt

Projekt ska skynda på Norrbotniabanan

Publicerad

För att kunna värdera nyttan av Norrbotniabanan vill kommuner och regioner satsa närmare tio miljoner kronor i ett projekt för att bland annat ta fram ett kunskapsunderlag till Trafikverket, och under måndagen bestämde sig politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott i Skellefteå för att skjuta till drygt en miljon kronor till projektet.

Det är Luleå, Piteå och Skellefteå kommuner som tillsammans med regionerna i Norrbotten och Västerbotten närmaste två åren vill försöka hitta utvecklingspotentialen på den planerade järnvägssträckan mellan Skellefteå och Luleå.

Än så länge finns det inga beslut om fortsatt planerande för byggande norr om Skellefteå, men i samband med januariavtalet meddelade regeringen att arbetet för att bygga Norrbotniabanan i sin helhet ska intensifieras.

Planeringen av sträckan Umeå-Skellefteå började år 2015 och ska vara klar nästa år. För två år sedan togs första spadtaget på första sträckan mellan Umeå och Dåva. Byggstart för sträckan Dåva-Skellefteå är tänkt till år 2024.

I klippet ovan berättar Lorents Burman som är ordförande i Norrbotniabanegruppen om vikten av att försöka skynda på arbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrbotniabanan

Mer i ämnet