Protester mot mobilmast

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på en mobilmast i Gravmark utanför Umeå har fått elkänsliga bybor att protestera. Nu ser kommunen över möjligheten att bilda en större zon med låg strålning. Men förslaget möter kritik från forskningshåll.

En av de 70 bybor som protesterat mot den planerade masten är Gunilla Löfvenius. Hon har varit elöverkänslig i tolv år och flyttade från Umeå till byn Gravmark enkom för att slippa strålningen från mobilmaster.

– Jag är extremt känslig för mikrovågar och skulle jag utsättas för det dygnet runt skulle jag bli jätte dålig igen. Kan inte sova och har inget socialt liv, säger Gunilla Löfvenius.

Många protester

Under de senaste fem åren har Länsstyrelsen fått in över 100 överklaganden som rör mobilmaster i Västerbotten. Få som protesterat har fått rätt, eftersom både Strålskyddsinstititutet och Socialstyrelsen menar att master inte utgör nån hälsorisk.

Trots det ser politikerna i Umeå över möjligheten att skapa ett område som ska vara lågstrålande – helt enkelt ett område utan master för elöverkänsliga. Men det är onödigt tycker strålningsforskaren Kjell Hansson Mild vid Umeå universitet.

– Vi har ju inte i någon studie kunnat påvisa att de kan känna det. Det finns inga belägg för att strålningen från masterna har med deras besvär att göra, säger Kjell Hansson Mild.

Mer strålning från mobil

Enligt honom ger ett dygn i närheten av en mast lika mycket strålning som en sekunds prat i mobilen. Istället för att bekämpa masterna borde vi undvika trådlösa telefoner och mobiler utan handsfree.

Men enligt Gunilla i Gravmark finns det annan forskning som också visar på riskerna med strålning från master. Hon tror att politikerna kommer att lyssna på dem och bilda ett område med låg strålning.

– Ja, det hoppas jag på, säger Gunilla Löfvenius.

Maria Brändström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.