Provtagning för allmänheten upphör i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Den 9 februari dras de flesta restriktionerna i samhället tillbaka. Då kommer även provtagningen för allmänheten att upphöra.

– Vi är i ett nytt läge nu, säger Therese Thunberg, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Region Västerbotten skriver i ett pressmeddelande att läget i vården är ansträngt, men att belastningen inte förväntas öka i och med de släppta restriktionerna. Varje person har fortfarande har ett stort ansvar att inte föra smittan vidare till andra.

– De restriktioner som vi har haft på sistone har tyvärr inte bromsat den snabba och höga smittspridningen på det sätt som man hade hoppats på. Därför tror vi inte heller att de slopade restriktionerna kommer att öka smittspridningen i sig, säger Therese Thunberg i pressmeddelandet.

Coronaviruset i Västerbotten

Man ska stanna hemma när man är sjuk, unvika nära kontakt med andra med symtom och ovaccinerade vuxna ska undvika trängsel och stora folksamlingar.

– Risken att bli allvarligt sjuk av omikronvarianten är liten om man är vaccinerad och har fått en tredje dos. Det är det bästa sättet att skydda sig. Vi har en väldigt hög vaccinationstäckning i Västerbottens län och det gör att vi också har ett bättre utgångsläge för att klara den höga smittspridningen. Pandemin är på inga sätt över, men vi är i ett nytt läge, säger Therese Thunberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet