Psykiatrin hämtar inte själva personer som mår akut psykiskt dåligt. Det är polisens uppgift. Foto: TT

Psykiatrin: ”Vi ska inte göra övergrepp på människor”

Publicerad

En psykiskt sjuk person irrade skrikande och naken omkring i ett trapphus i Skellefteå i flera timmar innan hjälpen kom.

Men enligt psykiatrin är det ibland svårt att bedöma om läget är akut.

Trots flera samtal till både polis och psykiatri tog det lång tid innan polisen kom till platsen. Psykiatrin hämtar inte själva personer som mår akut psykiskt dåligt. Det är polisens uppgift.

– Det är viktigt att man inte känner att psykiatrin kommer och hämtar folk, säger Håkan Viklund, biträdande verksamhetschef psykiatricentrum Västerbotten.

Polisen kan själva göra en första bedömning om de behöver hämta personen. Psykvården kan också använda sig av LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Polisen bedömmer

Polisen kan själva göra en första bedömning om de behöver hämta personen. Psykvården kan också använda sig av LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård. Då ber psykiatrin att polisen hämtar personer för en bedömning.

– Det här är jättesvårt, vi ska inte göra övergrepp på människor, säger Håkan Viklund.

Handlar om prioriteringar

Men ska det ta flera timmar innan personen får hjälp?

– Förhoppningsvis inte, men det kan göra det. Både vi och polisen måste ibland göra prioriteringar, säger Håkan Viklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.