Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Höglund, legitimerad psykolog och forskare vid Umeå universitet, ger sina bästa tips för att bota ledsenheten under hösten. Foto: Lukas Deininger/SVT

Psykologen och forskaren Per Höglund om mörkerdeppet: ”Tänd ett ljus och mys lite grann”

Uppdaterad
Publicerad

Runt hälften av alla i Sverige påverkas negativt av mörkret under hösten. Det visar studier från Stockholms universitet.

Hur ska man då göra för att må bättre under den mörka perioden av året? I videon ger psykologen Per Höglund sina tre bästa tips.

– Väldigt många celler i våran kropp synkroniserar med dagsljuset. När vi nu får mindre dagsljus påverkas vi på olika sätt, förklarar psykologen och forskaren Per Höglund.

Studier vid Stockholms universitet visar att ungefär hälften av befolkningen i Sverige anger att de påverkas negativt att mörkret under hösten.

– Men bara väldigt få påverkas i den graden att de behöver vård för så kallad säsongsbetonad depression, säger han och menar att det rör sig om två till fyra procent av befolkningen.

Dagsljus, fysisk aktivitet och mys

– Det bästa botemedlet är ju att söka sig till ljuset, säger Per Höglund.

Även fysisk aktivitet utomhus är något som psykologen rekommenderar.

– Alla som är hundägare vet ju att man kommer ut oavsett väder och man brukar må bra av att röra på sig, säger han. 

I klippet hör du psykologens samtliga tips för att må bättre under den mörka hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.