Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tar lång tid för oss att ta oss till vissa ställen” – hör brandmästare Conny Qwarforth om varför man satsar på civila insatspersoner. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Räddningstjänsten i Umeå vill bygga nätverk med civila insatspersoner

Publicerad

Brandförsvaret i Umeåregionen ska efter årsskiftet införa civila insatspersoner. Dessa ska kunna larmas när räddningstjänsten har långa framkörningstider till olycksplatsen.

– En insats med en släckare kan vinna många minuter, säger Conny Qwarforth, brandmästare.

2024 ska brandförsvaret i Umeåregionen införa civila insatspersoner (CIP). Det är ett frivilligt uppdrag där privatpersoner utbildas i att kunna göra en första insats – medan räddningstjänst är på väg.

 – I byar där det tar längre tid för räddningstjänsten att komma fram kan utbildade privatpersoner göra en första insats, och ibland kan den tidsvinsten vara avgörande, säger Lena Karlsson Engman (S), ordförande i Umeåregionens brand- och räddningsnämnd.

Brandmästaren: Utrustas med allt man behöver

Konceptet finns redan på flera platser i Sverige och genom Brandskyddsföreningen byggs nu ett nationellt nätverk av civila insatspersoner. Där det bland annat tagits fram försäkringar och avtal för de som ingår i nätverket.

– Utöver utbildning kommer vi att utrusta dem med en ryggsäck med allt man behöver för det mest initiala på en olycksplats eller brand, säger Conny Qwarforth, brandmästare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.