Foto: TT/Räddningstjänsten Skellefteå

Räddningstjänsten om nya fenomenet: ”Total brist på respekt”

En lastbil med släp välte på väg 827 i Örviken utanför Skellefteå under torsdagen. Dieselläckage uppstod, lasten låg utspridd över hela vägen och det rådde totalstopp i trafiken resten av kvällen. Räddningstjänsten kallades till platsen, där de möttes av ett fenomen som gjorde dem så upprörda att de nu ryter ifrån.

Lastbilschauffören klarade sig mirakulöst nog utan skador när lastbilen välte vid 17.20-tiden på torsdagen. När räddningstjänsten kom till platsen låg fordonet tvärs över vägbanan och vägen stängdes av resten av kvällen. Från larmcentralen hade räddningstjänsten fått rapport om läget på platsen och kunde förbereda sig på vad som väntade på platsen. Men de möttes också av något som de kallar för ett nytt fenomen när de kom fram.

”Vad är det som driver oss?”

Förutom den demolerade lastbilen och kollegorna från deltidsbrandkåren möttes de även av ett tiotal civila personer som sprang omkring på platsen och fotade och filmade med sina mobiltelefoner. Något som gjorde styrkeledaren Mikael Lundgren upprörd.

”Vi såg till och med en individ som provade olika vinklar för att få den perfekt selfien med den demolerade lastbilen i bakgrunden.”, skriver räddningsledaren i ett inlägg på Räddningstjänsten Skellefteås Facebooksida där de uppmanar allmänheten att sluta med beteendet.

”Det är en total brist på respekt gentemot de som drabbats på olika sätt. Jag har väldigt svårt att tänka mig att de som går runt där och fotar skulle vilja att andra gjorde samma sak om de själva eller någon anhörig var drabbad, skadad eller ännu värre. Vad är det som driver oss idag som gör att vi måste dit, vi måste fota och till och med ta en selfie?” kan man vidare läsa i inlägget.

Stor spridning på sociala medier

Inlägget avslutas med att styrkeledaren uppmanar de människor som kommer till en olycksplats att respektera så väl de inblandade i olyckan som räddningstjänstens arbete. Inlägget publicerades vid 15-tiden på fredagen och fick snabbt stor spridning. Fem timmar senare hade det delats närmare 600 gånger, gillats av omkring tusen personer och kommenterats närmare hundra gånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer