Foto: Berno Jonsson

Räddningstjänsten: ”Man ska inte elda just nu”

Publicerad

Det har varit 13 gräsbränder den senaste veckan i Västerbotten, enligt uppgifter från SOS alarm. Och nu manar brandförsvaret till stor försiktighet.

– Överhuvudtaget tycker jag inte man ska elda utomhus just nu, säger brandmästare Håkan Iseklint.

Det är fjolårsgräset som lätt kan ta eld och sprida sig snabbt om man har otur.

– Vi låter bli att elda och sparar det till att det börjar regna istället, säger Britt Lindholm som är i full färd med att kratta sin gård i Sillviken utanför Umeå.

– Och jag kan nog hantera det här med elden eftersom jag varit brandman i 35 år, säger Sigvard Lindholm som lägger ihop en hög med gammalt

”Hus har brunnit upp”

Men tretton larm om gräsbränder den senaste veckan gör att räddningstjänsten hela tiden är beredda att rycka ut. Och brandmästaren har goda råd att ge.

– Överhuvudtaget tycker jag inte man ska elda utomhus just nu. Det finns inget eldningsförbud eller andra restriktioner men det är alldeles för torrt ute. Och ska man grilla ska man göra det i en fast eldstad. Det går så pass fort när elden far i det torra gräset och det har hänt att hus brunnit upp på grund av en liten gräsbrand, säger brandmästare Håkan Iseklint.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.