Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Planen är att paret ska fortsätta renovera ”ödehuset” i Gargnäs i två års tid. Foto: Julia Pohjanen/SVT

Renoveringen av drömhuset i Gargnäs i full gång: ”Kommer bli tufft”

Publicerad

Umeåparet Anna Nilsson och Kim Svedberg köpte sitt drömhus i Gargnäs i Sorsele i höstas. Nu har paret påbörjat renoveringen och det har dykt upp fler problem än vad paret kunnat förutspå.

– Vi har tagit ut allt golv och måste radonsanera allt, säger Anna Nilsson.

Paret har valt att själva renovera huset med hjälp från vänner och bekanta. Hittills har de tagit ut allt golv och nu väntar paret på en stor gruslast till husgrunden.

– Det kommer bli tufft att skopa 15 ton grus, säger Anna Nilsson.

Planen är att paret ska fortsätta renovera ”ödehuset” i Gargnäs i två års tid. Tanken är att bygga ut huset, men innan finns en hel del att ta tag i.

Se hur Anna och Kims renovering går i klippet.

Fakta om radon

  • Radon är en radioaktiv gas som bildas naturligt i berggrunden när radium sönderfaller. Långvarig exponering för radongas ökar risken att utveckla lungcancer. Strål­säker­hets­myndig­heten uppskattar att radon i bostäder orsakar omkring 500 lungcancerfall per år i Sverige och det är främst rökare som drabbas.
  • Radon kan komma in i byggnader från marken, byggnadsmaterialet eller hushållsvattnet. Radon är den strålkälla som ger den högsta exponeringen av joniserande strålning till allmänheten. Det enda sättet att upptäcka radon är att mäta. Radonhalten bör mätas under minst två månader mellan 1 oktober och 30 april.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.