Intresset för att bli doula växer kraftigt. Foto: SVT

Mammor betalar dyra pengar för stöd vid förlossningen

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som allt fler förlossningsrädda mammor söker sig till sjukhuset för vård så växer också fler privata alternativ fram. Men det kan bli dyrt – en erfaren doula tar uppemot 15.000 kronor.

Det finns 250 registrerade doulor i Sverige och intresset för att bli doula växer kraftigt. En doula är en stödperson som finns med både före, under och efter förlossningen, men som inte har något medicinskt ansvar.

Enligt ODIS, Organisationen för doulor och förlossningspedagoger, så tar de flesta mellan 7.000 och 9.000 kronor. Men de erfarna kan ta uppemot 15.000 kronor.

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

”Var väldigt rädd inför förlossningen”

De flesta doulor finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. I Västerbotten finns det bara två verksamma doulor, en av dem är Anna Lindehell.

– Jag startade min verksamhet för att jag själv var väldigt rädd inför min första förlossning. Men då år 2013 fanns inga doulor i Västerbotten. Så jag och min partner förberedde oss jättemycket på egen hand. Vi läste en webbkurs och pratade hela tiden, och jag tänkte att alla borde få det här stödet. Så jag letade upp en doulautbildning för att jag kände att det var min grej, säger Anna Lindehell.

Är det här ett sätt att tjäna pengar på rädsla?

– Nej. Jag har jobbat som socialsekreterare i hela mitt yrkesliv och tagit betalt för att hjälpa människor så jag ser det inte så. Att jobba som doula är ingen lukrativ business. Det tar mycket tid och det blir inte mycket pengar i slutändan, säger Anna Lindehell.

Flera olika kurser för rädda mammor

Förutom doulor finns det olika sorters kurser för rädda mammor. Barnmorskan Caisa Sjöström, som i vanliga fall arbetar på förlossningen på Norrlands universitetssjukhus, har startat en mer omfattande profylaxkurs som bygger på metoden ”Att föda utan rädsla”.

Men den verksamheten ligger utanför landstinget och kostar 1000 kronor per par. Caisa Sjöström ser det inte som att hon tjänar pengar på folks rädsla.

– Det vill jag inte göra. Absolut inte. Men det här är ju förstås någonting man får betala för ur egen ficka, så är det ju. Och det hade kunnat se annorlunda ut om landstinget hade erbjudit en liknande kurs, säger Caisa Sjöström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FÖRLOSSNINGSVÅRDEN

Mer i ämnet