Foto: Lars-Johan Dömstedt/Svt.

Rättegång avslutad i våldtäktsmål

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen så avslutades rättegången i målet om den misstänkta våldtäkten där en vinflaska användes som verktyg. Dom i målet dröjer däremot ytterligare två veckor.

Rättegången i hovrätten har pågått i två dagar och gäller det uppmärksammade målet där en ung man misstänks för våldtäkt på en jämnårig flicka. Enligt åtalet så ska mannen ha använt en vinflaska och fört in i kvinnans underliv tills dess att hon började blöda.

Mannen som idag står åtalad för våldtäkten friades av Umeå tingsrätt i mitten av maj tidigare i år men domen överklagades och väckte starka reaktioner från både rättsexperter och från allmänheten.

Friande våldtäktsdom i Umeå

Inga nya bevis

Hovrätten har under två dagar fått se videoupptagningar från rättegången som hölls i tingrätten. Ingen ny bevisning har kommit fram i målet och inga kompletterande förhör har hållits med vittnen eller inblandade.

Det hovrätten nu ska göra är att göra en egen bedömnning av samma bevismaterial och se om den unga mannen är skyldig till våldtäkten.

Väntar på dom

– Jag hoppas ju självklart att hovrätten tar hänsyn till de fakta som jag har tagit upp i min slutplädering, säger Fredrik Björk som är advokat för den unga man som är åtalad för våldtäkt.

Inga-Lis Adervall Åström är åklagare i målet och vill efter rättegången i hovrätten inte lämna några kommentarer som rör målet. Kvinnans advokat vill inte heller lämna någon kommentar innan det att domen har kommit.

Kontroversiell motivering

Samlaget ska enligt åtalet börjat med samtycke men det var när den våldtäktsåtalade mannen använde en vinflaska som verktyg som det uppstår delade meningar om kvinnan samtyckt eller inte.

Enligt tingsrättens bedömning var det rimligt att tro att kvinnan inte samtyckte till att en vinflaska skulle föras upp i hennes underliv då hon försökte knipa ihop sina ben.

Men enligt tingsrätten gick det inte att helt utesluta att männen tolkat kvinnans ihopknipande ben som ett ”tecken på blygsel” och männen friades.

Tre åtalade från början

I det ursprungliga åtalet som åklagaren väckte i våras så stod tre unga män åtalade. En man för våldtäkten och två ytterligare män som åtalades för medhjälp till våldtäkt respektive sexuellt ofredande.

Samtliga friades helt av tingrätten.

Domen mot mannen som stod åtalad våldtäkt och domen mot mannen som var misstänkt för sexuellt ofredande övklagades till hovrätten men under rättegången så drog den unga kvinnan och hennes advokat tillbaka överklagan mot den man som var åtalad för sexuellt ofredande.

Hovrätten släpper därför den del av målet som rör den andra mannen och hans friande dom från tingsrätten i Umeå står fast. Det är alltså nu bara den våldtäktsåtalade mannen kvar i målet som kan fällas av hovrätten.

Dom från hovrätten väntas den 18:e september.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friande våldtäktsdom i Umeå

Mer i ämnet