Hör Bertil Hammarstedt om nya färjan – gläds åt besked om var den byggs Foto: Kudos/SVT

Det ska nya färjan heta – återanvänder namnet

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att den nya färjan mellan Umeå och Vasa i Finland ska byggas på ett finskt varv. Vad som också är klart är namnet på den nya färjan enligt Kvarken links vd Bertil Hammarstedt. Det blir, som med årets julklapp 2018, en fråga om återvinning.

– Den kommer att heta samma sak. Vi går under artistnamnet Wasa Express – Wasaline. Det är ett jättebra namn, säger Hammarstedt.

Och kanske är det passande för den klimatsmarta färjan att återanvända. Bygget blir nämligen den första färjan i Sverige som kommer att köras på el genom den svårnavigerade finska skärgården.

– Det är ett enastående miljövänligt fartyg som vi får här uppe, säger Bertil Hammarstedt.

Vad tror du om budgeten och tidsplanen, kommer de hålla?

– Svar ja.

Du är 100 procent säker?

– Vi har ett fast belopp med varvet. Det är helt klart och tidsplanen har varvet själva gett. Vi har sagt att vi ska ha den Valborgsmässoafton, men de vill leverera den lite tidigare.

När som tidigast?

– I mars/april 2021.

Vad kan man vänta sig av nya färjan? Taxfree?

– En sak är klar. Det blir aldrig taxfree för det får vi ju inte ha. Det är bara Ålandsundantaget som gör att de får ha det på Stockholmslinjen och Tallin.

Hör mer om den nya färjan i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer