Skiss över den nya färjan. Foto: RMC

Finskt varv bygger nya Vasafärjan

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att det blir det finska varvsbolaget Rauma Marine Constructions som ska bygga den nya kvarkenfärjan mellan Umeå och Vasa. Kostnaden för den nya färjan är beräknad till cirka 120 miljoner euro.

Vid lunchtid på fredagen meddelade styrelsen för Kvarken Link (det gemensamma bolaget som ägs av Vasa och Umeå kommun) att de har skrivit under ett så kallat ”Letter of intent” med det finska varvet som vann den offentliga EU-upphandlingen.

Totalt räknar varvet med att bygget av färjan kommer att sysselsätta 800 personer under bygget, skriver Wasaline i ett pressmeddelande.

Den nya färjan kommer att kunna drivas betydligt mer miljövänligare än det nuvarande fartyget, då maskineriet kommer att kunna drivas el och naturgas utöver disel. Den kommer att rymma 800 passagerare och kommer rymma drygt 80 lastbils ekipage.

Färjan byggs även för att klara så kallad isklass 1A Super, för att garantera att fartyget klarar av Kvarkens utmanande isförhållanden så självständigt som möjligt.

Senast den 30 april 2021 ska färjan vara klar för leverans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer