Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad Anders Ågren (M) kommunalråd Umeå tycker om att regeringen vill stänga Bromma flygplats i klippet. Foto: SVT/Björn OttossonVisa alla (3)
Visa alla (3)

Regeringen vill lägga ned Bromma flygplats – Moderaterna i Umeå: ”Vansinne!”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen meddelade regeringen att man vill lägga ned Bromma flygplats. I Västerbotten har man länge varit negativa till förslaget.

– Vilket vansinne! Flyget spelar en viktig roll för att knyta samman hela vårt avlånga land och skapa möjligheter för ett konkurrenskraftigt näringsliv. Det här skadar både Umeå och oss i norra Sverige, säger kommunalråd Anders Ågren (M).

Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) säger att om man lägger ned Bromma flygplats så måste man säkerställa att flygtrafiken kan fortsätta på samma sätt fast till Arlanda.

– Det är en viktig konkurrensfaktor att kunna pendla på ett snabbt sätt till och från Umeå.

Samtidigt som man nu ska utreda en avveckling av Bromma så ser man över hur kapaciteten på Arlanda kan utvidgas. Något som Hans Lindberg (S) ser som en utmaning.

– Vi har en utmaning att alla regioner ska få trafikera en bana under vissa viktiga tider. Och man måste kunna erbjuda möjligheter att kunna landa på Arlanda påsamma sätt som man kunnat på Bromma, säger Hans Lindberg (S).

Det låter som att du vill ha kvar Bromma flygplats?

– Ja alltså stänger man så måste man garantera att trafiken kan fortsätta på samma sätt som förut men jag är inte så säker på att man kan det. Vi är beroende av kommunikationen och där är Bromma flygplats viktig, säger Hans Lindberg (S).

Från Umeåmoderaternas sida skräder man inte orden.

– Beskedet är en rejäl kalldusch för jobb och företagande, säger Anders Ågren (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer