Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter om att den högt uppsatte tjänstemannen som ansvarade för Västerbottens kapitalförvaltning fortfarande är anställd av Region Norrbotten. Foto: SVT

Region Norrbotten dras in i pensionsskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten hade påbörjat ett samarbete med Norrbotten om kapitalförvaltning. Västerbottens finansansvarige började arbeta för Region Norrbotten strax innan misstankarna om oegentligheter uppdagades.

– Vi har avbrutit de tankar om samarbete vi hade, säger Jan Öström, ekonomidirektör Region Norrbotten.

Den högt uppsatte tjänstemannen som ansvarade för Västerbottens kapitalförvaltning av pensionsfoder, till ett värde av över 5 miljarder kronor, var tjänstledig på halvtid för att starta upp ett samarbete med Norrbotten.

Nu har han tvingats lämna sin tjänst i Västerbotten med ett avgångsvederlag på närmare en halv miljon kronor. Han har i dagsläget kvar sin anställning hos Region Norrbotten – men är avstängd från sin tjänst.

Uppsagt avtal

Bägge regionerna har sagt upp avtalet med det företag som tjänstemannen samarbetade med.

Företaget har via sin advokat meddelat SVT Nyheter att de motsäger sig hävningen av avtalet men att de i övrigt inte vill uttala sig.

Polisanmälan

Ekobrottsmyndigheten har ännu inte bestämt om de ska inleda en förundersökning efter att Region Västerbotten gjort en polisanmälan om trolöshet mot huvudman och mutbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.