Foto: SVT

Region Västerbotten förbereder för att ge ”70-plussare” hälsoundersökning

Uppdaterad
Publicerad

Det började i liten skala med Norsjöprojektet på 80-talet. Nu hoppas Region Västerbotten snart kunna bygga ut sina förebyggande hälsoundersökningar så att även 70-åringar kallas.  

Det har sina poänger att förebygga ohälsa. Det har allt fler regioner insett. Västerbotten var ett av de första län i landet som började jobba med att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar när Norsjöborna blev undersökta och underrättade om sin förbättringspotential och idag har många gått samma väg.  

I Västerbotten kallas 30-, 40-, 50- och 60-åringar till sina hälsocentraler där de får testa sig och åka hem med goda råd.  När de rödgröna partierna förra veckan presenterade sin budget för år 2022 nämndes särskilt att även om 70-åringar kommer att börja kallas. Det blir troligen inte under 2022, men året därpå.

Får stöd i forskning

– Vi är i en pandemi så det handlar om att förbereda för 70-åringar, vi är tyvärr inte riktigt där så vi tror inte tyvärr att vi klarar det under 2022, men vi får se, säger regionrådet Peter Olofsson (S).

Det finns en samsyn inom regionen om att fortsätta med förebyggande hälsoundersökningar och de har starkt stöd i forskning.

Lägre risk

För ett knappt år sedan publicerade Hjärt- och Lungfonden en långtidsstudie gjord vid Karolinska institutet av professor Maj-Lis Hellénius. Studien omfattade 5671 Sollentunabor som deltagit i förebyggande hälsoundersökningar. När de jämfördes med 35 000 referenspersoner som inte deltog visade sig att de löpte 21 procents lägre risk att avlida i hjärt- och kärlsjukdomar.

De som deltog i hälsoundersökningar fick hälsosamtal, fysisk aktivitet på recept och hälsokontroller. Risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, men också andra sjukdomar, minskade tydligt.

I klippet ovan hör du vad några länsbor tycker om planerna på att bygga ut hälsoundersökningarna och vad ledande politiker i regionen säger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.