Region Västerbotten inför hårdare restriktioner för nyanställningar

Uppdaterad
Publicerad

Nu blir det svårare för vårdavdelningar inom Region Västerbotten att anställa personal. Regionen inför skärpta rutiner kring rekrytering för att inte bränna mer pengar, visar interna dokument som SVT tagit del av.

Trots att det saknas personal på flera vårdavdelningar och många går på knäna inför Region Västerbotten nu restriktioner för nyanställningar. Rutiner kring rekryteringar ska skärpas och chefer uppmanas ha en mer restriktiv hållning till anställningar.

– Vi är i ett allvarligt ekonomiskt läge med en kostnadsökning i vården som måste bromsas, skriver hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa i ett internt meddelande.

Bromsen dras alltså åt på personalsidan. De avdelningar som är i behov av personal kan med andra ord inte anställa utan godkännande från toppen.

– Vi inför en extra kontroll om man vill anställa. Man behöver godkännande av mig om man vill nyanställa eller förlänga vikariat, säger Brita Winsa till SVT. 

Underskott på över 400 miljoner

Region Västerbotten hade ett underskott på över 400 miljoner kronor 2018. Då hade hyrpersonal kostat 200 miljoner.

Totalt sett ökade antalet anställda inom sjukhusvården med omkring 140 personer förra året, enligt Winsa.

– Vi är fler än vi varit någonsin. Vi har inte råd med det här. Jag tror inte att skattebetalarna vill betala mer skatt för sjukvård.  

Den skärpta anställningsrestriktiviteten gäller från måndag 8 april och resten av året, med undantag för sommarens visstidsanställningar. Samtidigt skriver regionen att ”andra åtgärder kommer också att krävas”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.