Arkivbild. Enligt verksamhetschefen måste personalen få tid att hämta andan efter en den senaste tidens höga arbetsbelastning. Foto: SVT

Krisläge på kirurgen i Umeå – operationer ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Kirurgcentrum vid Norrlands universitetssjukhus, NUS, har valt att ställa in flera operationer på grund av ett stort antal överbeläggningar. Hög arbetsbelastning har gjort att personalen nu måste få chans att hämta andan för att garantera en god patientsäkerhet.

P4 Västerbotten var först med att berätta att Kirurgcentrum på NUS under en längre tid har brottats med överbeläggningar. Vanligtvis har man 41 vårdplatser men förra veckan plussades den siffran på med 28 överbeläggningar.

– Vi har haft en extremt pressad arbetssituation. En stor del av personalen är både utslitna och utarbetade och vi bestämde då att dra ner på verksamheten under kommande tre veckor, säger verksamhetschefen Torbjörn Myrnäs, till SVT.

Har det varit krisläge?

– Kris är ett starkt ord men det blev väldigt väldigt pressat och vi har haft det så i ett par månaders tid nu. Mellan 60-65 procent av våra patienter är akuta.

Jobbar för långsiktig lösning

Att de till slut drog i handbromsen har gett reslutat berättar han. Redan nu har det lugnat ner sig och går det riktigt bra beräknar man att kunna öppna upp tidigare.

Beslutet att ställa in operationerna handlar inte bara om att kortsiktigt lösa problemen, det är snarare tvärtom menar Torbjörn Myrnäs.

– Vi saknar mycket personal redan nu och om vi fortsätter så här skulle vi bli av med fler. Så det är långsiktigt som vi gör detta för att kunna behålla vår personal, säger han.

Risk för patientsäkerheten

Men neddragningen gynnar inte bara personalen utan även patienterna menar Myrnäs. Överbeläggningarna riskerar patientsäkerheten och för att kunna garantera den är det viktigt att personalen kan hantera situationen.

– Det blir patientsäkerhetsrisker när det blir så här det är ingen tvekan om det. Vi jobbar allt vad vi kan så vi kan hjälpa våra patienter på bästa sätt, säger Torbjörn Myrnäs.

Vad har detta fått för konsekvenser för patienterna då?

– Vi hoppas så lite som möjligt, men vi kommer fördela en del patienter inom länet. Igår hade jag träff med övriga i region nord och de kommer få hjälpa till med enstaka fall. Vi har hämtat igen mycket av väntetiderna och det vore synd om vi föll tillbaka i det gamla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.