En man från Skellefteå anmäler regionen för deras uppmaning om att boka tid för vaccinering. Foto: Johan Nilsson/TT

Region Västerbotten JO-anmäls för brev till ovaccinerade

Uppdaterad
Publicerad

En Skellefteåbo anser att Region Västerbotten brustit i sin sekretess när de skickat ut uppmaningar om att vaccinera sig mot covid-19 till dem som ännu inte gjort det. Nu JO-anmäler han regionen.

För några veckor sedan skickade Region Västerbotten ut brev till omkring 28 000 länsbor som ännu inte vaccinerat sig mot covid-19, med en uppmaning att boka vaccinationstid. En Skellefteåbo anser att det här riktade utskicket är ett sekretessbrott, eftersom att utsidan av brevet avslöjar innehållet.

”Nu vet åtminstone brevbäraren om att jag inte är vaccinerad, samt även alla som gått och tittat i min brevlåda” skriver Skellefteåbon i sin anmälan till Justiteombudsmannen.

”Bra att det prövas”

Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Region Västerbotten, berättar att en handfull personer hört av sig och beskyllt regionen för sekretessbrott eller brott mot GDPR genom brevutskicken.

– Det är bra att det prövas och det blir spännande att se vad JO kommer fram till. Vi har rådgjort med jurister på SKR innan vi gjorde det här och de allra flesta regionerna har gjort precis som vi även innan, säger Ronny Lestander.

Kan ni ha avslöjat att någon är ovaccinerad genom det här utskicket?

– Det är ett officiellt brev från Region Västerbotten, det står inte på brevet att du inte är vaccinerad. Så jag har svårt att se var man ska komma med detta, säger Ronny Lestander.

Flera regioner anmäls

Skellefteåbon är inte ensam om att JO-anmäla sin hemregion för den här typen av brev. En sammanställning av nyhetsbyrån Siren visar att även regionerna Östergötland, Blekinge, Örebro och Värmland anmälts. Andra anmälare har dock haft andra typer av invändningar, som till exempel att uppgiftsinhämtningen strider mot GDPR.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet