Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten. Foto: SVT

Region Västerbotten ser över rutiner efter IVO:s kritik

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorgs granskning av regionernas vård av äldre under pandemin visar allvarliga brister. Nu svarar Region Västerbotten att de ser över rutinerna.

I Västerbotten har IVO gjort en fördjupad tillsyn vid Moröbacke hälsocentral i Skellefteå, som ansvarar för läkarinsatserna vid Linagårdens särskilda boende, och Vindelns hälsocentral, som ansvarar för insatserna vid Älvbackens särskilda boende.

Dokumentation brister

IVO bedömer att äldre inte har fått vård och behandling utifrån den enskildes behov vid misstänkt eller konstaterad covid-19. Patienter har inte fått individuella bedömningar som är dokumenterade, utan ibland finns det bara en notering om en skattning av skörhet. IVO konstaterar att det här inte är förenligt med patientlagen och hälso- och sjukvårdslagen.

IVO skriver också att äldre och närstående ibland inte fått information om eller gjorts delaktiga vad gäller vård och behandling. Vad gäller vård i livets slutskede har inte regelverket alltid följts eftersom det saknas uppgifter i journaler.

– Vi välkomnar granskningen och ska nu jobba med resultatet på alla hälsocentraler. För oss är det en självklarhet att alla invånare ska få en god och säker vård, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

– Rapporten visar inte hela bilden av hur vården fungerat för dessa patienter och inte heller hur vi utvecklat samarbetet med länets kommuner där också vårdhygien bidragit till att öka vårdens kvalitet under pandemin, säger Brita Winsa.

Region Västerbotten har fram till den 15 januari 2021 på sig att redovisa vilka åtgärder som planeras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet