Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mycket gnetande och gnatande” – se hur Peter Olofsson (S) resonerar om regionens dåliga ekonomi och att man nu tvingas låna igen. Foto: Jessica Gow/TT

Region Västerbotten tvingas till nytt miljonlån – till vårdpersonalens löner

Publicerad

Den ekonomiska krisen fortsätter – nu tvingas region Västerbotten låna ytterligare 600 miljoner kronor. Pengarna ska gå till bland annat investeringar och vårdpersonalens löner.

– Det är en ekonomisk kollaps, säger Nicklas Sandström (M), regionråd.

I december tvingades regionen låna 350 miljoner, bland annat för att kunna betala personalens löner. Nu tvingas regionen till ett nytt miljonlån – 600 miljoner ska lånas för 2024.

– Vi är inne i en tid där vi har ett starkt behov av att investera. Vi har tre sjukhus som inte är rustade för den vård som krävs, säger Peter Olofsson.

Vårdkrisen i Västerbotten

Allvarlig ekonomisk situation

– Det kommer bli ett tufft år 2024, det är en ekonomisk kris för vården, säger Peter Olofsson (S) och fortsätter:

– Det är en djupt bekymmersam och allvarlig situation ekonomiskt.

Nicklas Sandström (M), regionråd, är kritisk.

– Det här är resultatet av S ansvarslösa ekonomiska politik på lång sikt. De har skjutit jobbiga beslut framför sig.

– Politiken behöver få omfattade åtgärder presenterade kring hur den ekonomiska kollapsen ska åtgärdas. Administration måste minska kraftigt med minst 100 anställda. Vi måste avveckla verksamhet som inte är kärnverksamhet och förbättra hur vården hänger ihop, säger Sandström (M).

Risk att personal får gå

Finns det en risk att man tvingas säga upp vårdpersonal?

– Jag kan absolut inte utesluta det. Men när patienterna är kvar löser det inte utmaningen. Vi tycker att vi har brist på personal på vissa områden också, säger Peter Olofsson (S).

Enligt Olofsson beror lånen framförallt på den höga inflationen och att regionen har stora behov av att investera.

– Att inte hävda att pengarna är för att betala ut löner är att vilseleda väljarna, det är ur samma plånbok allt betalas, säger Nicklas Sandström (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet