Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
50 miljoner kronor kommer det journalsystem som inte är i drift att kosta, bara i år – revisorn Bert Öhlund (S) berättar om kritiken mot regionen. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Nya journalsystemet Cosmic inte i drift – kostar Region Västerbotten 50 miljoner

Publicerad

Det nya journalsystemet som Region Västerbotten upphandlat kan tas i bruk först i oktober. Ändå betalar regionen redan leverantören Cambio för drift och underhåll av systemet. I år landar prislappen på drygt 50 miljoner kronor.

Det nya journalsystemet Cosmic ska införas inom regionen. Systemet har upphandlats gemensamt med nio andra regioner och ett av målen är att förbättra driftsäkerheten.

Samtidigt har det väckts frågor om systemets säkerhet och datum för införandet har skjutits upp eftersom det inte är anpassat efter de behov som efterfrågats.

Kritiserad miljardaffär om journalsystem

Kritiseras för hanteringen

Nu får Region Västerbotten svidande kritik av revisorer i en rapport – bland annat för att systemet redan kostat flera miljoner kronor i underhåll, trots att det inte är i drift.

Revisorerna menar också att det inte finns tillräckligt med pengar avsatt för att betala. För år 2024 har regionstyrelsen fått ett tillskott på 33 miljoner kronor. Enligt en prognos kommer detta tillskott inte räcka för att täcka kostnaderna.

– Vi har noterat att det tar längre tid än man trott och att det rinner iväg pengar under tiden, säger Bert Öhlund (S), vice ordförande för regionens revisorer.

Behövs tid och pengar för utbildning

Man påpekar också att regionen inte räknat in kostnaderna och tiden det kommer att ta att introducera 8 500 anställda i systemet.

– Det skjuts på framtiden och det är naturligtvis inte bra. När systemet är i bruk återstår väldigt mycket utbildning, säger Bert Öhlund (S).

Ambitionen är att det nya journalsystemet ska införas i oktober 2024, men det är oklart om tidsplanen håller. Totalt beräknas hela upphandlingen landa på drygt en miljard kronor till 2030.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter förklarar: Historien om ett efterlängtat journalsystem som börjar redan 2016 och nu kan sluta i en rättsprocess där mångmiljonbelopp står på spel. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad miljardaffär om journalsystem

Mer i ämnet