Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra vad regionen och Örebro läns läkarförening säger om det pausade journalsystemet. Foto: Anna Tärnhuvud / BILDBYRÅN

Nio regioner pausar nytt journalsystem

Uppdaterad
Publicerad

Nio regioner i landet skjuter upp ett nytt journalsystem för sjukvården. Orsaken är att systemet ännu inte är helt anpassat efter arbetssätt och behov, skriver leverantören Cambio i ett pressmeddelande.

Redan för två år sedan började Region Örebro län arbeta för att införa ett nytt journalsystem i sjukvården. Prislappen för Cosmic, som det nya systemet heter var 2021 drygt 300 miljoner kronor under en tioårsperiod. Tidplanen var då att systemet skulle sjösättas efter två år, men det är ännu inte i bruk och nu skjuts införandet på framtiden.

De nio regionerna som tecknat avtal med Cambio är Örebro län, Sörmland, Blekinge, Halland, Gävleborg, Dalarna, Västerbotten, Västernorrland och Norrbotten.

– På grund av förseningar från leverantören tvingas vi skjuta upp startdatumet. Förseningarna har pågått under hösten så det här beslutet har vuxit fram i takt med det, Martin Gunnarsson, områdeschef på Region Örebro län.

Stora kostnader

I Örebro län arbetar många anställda med införandet och 30 administratörer har det senaste året anställts för det nya systemet.

Bidrar det till merkostnader för regionen nu när införandet skjuts upp?

– Det kommer bli en fördröjning och det kommer leda till merkostnader, vi vet dock inte vilka just nu.

Syftet med att byta journalsystem är att enklare kunna samarbeta över regiongränserna.

– Vi ser att det är en brist att man inte har ett sammanhållet system för att kunna föra journal och följa information, sa Ulrika Landström, chef vid region Örebro läns digitaliseringsstab, till SVT Örebro i mars 2021.

Oklart hur lång pausen blir

Det är än så länge oklart när det nya systemet kommer att införas i de nio regionerna.

Enligt Cambio, företaget bakom systemet, är det regionerna som leder processen och har ansvaret för tidplanen.

– Nu är fokus på att bistå regionerna med att ta fram den nya tidplanen och att säkra processen framåt, skriver Jenny Styren, marknads- och kommunikationschef, i ett mejl till SVT Örebro.

Cambio vill inte ge en intervju utan hänvisar till ett pressmeddelande och sitt mejlsvar.

Hör mer om journalsystemet i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Isabell Höjman/TT, Martin Wik /SVT, Beatrice Emmerik/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.