Foto: SVT/Region Blekinge

Nytt journalsystem ska förbättra sjukvården

Publicerad

Ett nytt journalsystem ska införas i Blekinge år 2022. Systemet har upphandlats gemensamt med nio andra regioner och ett av målen är att förbättra driftsäkerheten. Men samtidigt väcker det nya journalsystemet många frågor kring säkerhet.

Det nya systemet kommer kosta Region Blekinge ungefär 300 miljoner kronor över en tioårsperiod. Att systemet är upphandlat ihop med nio andra regioner har väckt frågor om vad som händer om systemet skulle ligga nere.

– Just att vi kommer att ha samma system som andra regioner ser jag som en fördel istället för en nakdel. Tidigare när vi alla hade individuella system var vi tvungna att sköta drift och lösa problem som uppstod själva. Nu kan vi samverka mellan regionerna samtidigt som vi har ett företag som ser till att allt fungerar som det ska, säger Per Johansson, digitaliseringsdirektör i Region Blekinge.

Frågor om patientuppgifter

En annan fråga som väckts är den om patientuppgifter som skulle kunna hamna i fel händer nu när ett externt företag ska vara med och leverera journalsystemt.

– Det är en fråga som vi tar på största allvar. I och med att driften sköts i Sverige av ett nordiskt företag så ser vi inga som helst risker att uppgifterna skulle hamna i fel händer, säger Per Johansson.

Journal via app

För den som är patient kommer inte sjukhusupplevelsen förändras av det nya systemt. Däremot är det nya systemet tänkt att kunna underlätta för patienter att ta del av information.

– Det nya systemet ska bland annat göra så att man ska kunna få tillgång till sin journal via en app, avslutar Per Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.