Regiondirektör Kent Ehliasson anser att förtroendet för bussbolaget är ansträngt. Foto: Malin Grönborg/Patrick Degerman

Region Västerbotten kräver svar från Skellefteå buss styrelse

Uppdaterad
Publicerad

Efter den omdiskuterade resan till Spanien då en ny Sambulans hämtades hem kommer Region Västerbotten noga följa att Skellefteå buss genomför de utlovade åtgärderna.

– Det är väldigt besvärande uppgifter som framkommit, säger regiondirektören Kent Ehliasson.

Med på resan till Spanien var Skellefteåbuss vd och ytterligare en anstäld samt deras respektive, vilket tidningen Norran var först med att berätta. Bussbolaget som ska leverera bussen stod för bussbolagets hotellnota och två luncher, samt att de fraktade hem stora mängder öl och vin till Sverige i den nyinköpta bussen.

Nu vill även Region Västerbotten få klart för sig hur Skellefteå Buss styrelse tänker hantera situationen och säkerställa att det inte händer igen, då man menar att händelsen riskerar att indirekt skada landstinget.

Regiondirektören menar att dåvarande landstinget vill få en utförligare bild att händelsen efter medierapporteringen.

– Det som framkommit är väldigt tråkiga uppgifter och förtroendet från vår sida är i nuläget ansträngt, säger Kent Ehliasson.

Förtroendefråga

I en skrivelse till Skellefteåbuss styrelse menar regiondirektören Kent Ehliasson att de ser det som en förtroendefråga. Han skriver att Sambulansen är ett väletablerat redskap för sjuktransport och att ett dylikt agerande indirekt kan skada landstinget som avtalspart med Skellefteå buss.

Styrelsen för Skellefteå buss ska enligt Norran ha hänvisat till den externa granskning de själva beställt, där det påpekas att nya rutiner tas fram och ett utbildningspakt ska genomföras för att motverka korruption.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.