Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ungefär hälften av västerbottningarna som över 65 år, jobbar inom vården eller tillhör andra riskgrupper väntas få vaccin mot covid-19 under våren. Foto: SVT

Oro för personalbrist när covid-vaccinationen drar igång

Uppdaterad
Publicerad

Personalbrist och långa transportsträckor är de två utmaningar som Region Västerbotten står inför när coronavaccineringen drar igång. Trots det räknar Region Västerbotten med att ungefär hälften av riskgrupperna ska få vaccin under våren.

I mitten av januari förväntas de första doserna av coronavaccin komma till länet. Förhoppningarna är att vaccinet ska skydda personer i riskgrupper och att minska dödsantalet av covid-19. Trots detta är vaccinationssamordnaren orolig för att resurserna inte ska räcka till.  

- Den största utmaningen blir nog att klara av det personalmässigt, att göra den här storskaliga vaccinationen och att få in det utan att påverka verksamheten för mycket, säger Ronny Lestander vaccinationssamordnare Region Västerbotten. 

Förvaras i -70 °C

Flera av vaccinerna kräver specialtransporter och ska hållas frusna i -70 °C. Lestander menar att vaccinet klarar sig fem dagar efter att det lämnat frysen vilket kan leda till tidspress.

– Det är långa sträckor men vi jobbar väldigt mycket med att säkra transportkedjor, kylmöjligheter och kringutrustning som behövs för att utföra vaccinationerna, säger Ronny Lestander.

I klippet ovan hör du mer om regionens utmaningarna med vaccineringen mot covid-19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet