Hör vad Peter Olofsson (S) tycker om utspelet. Foto: SVT, Mikael Assmundsson

Västerbottens regionråd om utspelet: ”Djupt provocerande”

Uppdaterad
Publicerad

Att Region Stockholm vill slippa betala ut pengar till andra delar av landet på grund av coronakrisen upprör Västerbottens regionråd Peter Olofsson (S).

– Utspelet är djupt provocerande, säger han till SVT.

Det är Stockholms finansborgarråd Irene Svenonius (M) som skrivit under ett krav som skickas till regeringen under onsdagen. Hon vill se en lättnad i det nationella utjämningssystemet där pengar omfördelas från rikare till fattigare regioner. Hon tycker att staten ska stå för stockholmarnas betalningar till systemet.

– Vi har haft det största utbrottet av covid-19, enorma kostnader, enorma intäktsbortfall och vi ser att den ekonomiska påverkan av covid-19 kommer att landa på uppåt tio miljarder kronor för oss under två år, säger finansregionrådet till nyhetsbyrån TT.

– Det är orimligt att vi som ensam region ska bära hela utjämningssystemet på våra axlar när vi samtidigt ska betala tillbaka en vårdskuld och få ordning på ekonomin, säger hon.

”Djupt provocerande”

Utspelet upprör Västerbottens regionråd Peter Olofsson.

– Det är djupt provocerande. Regeringen har varit tydlig med att kostnaderna för corona ska täckas av staten. Vi kommer att få ersättning för dem. Finansborgarrådet tar bara chansen att hålla igång debatten kring kostnadsutjämningen och det låter som att det bara är välgörenhetspengar, säger Peter Olofsson (S) till SVT.

 Han betonar att det inte bara är Stockholm som haft ökade kostnader och minskade skatteintäkter på grund av coronapandemin.

– Vi har dessutom redan hög skatt, medan de har låg skatt i Stockholm. Hon säger att staten ska täcka upp, men staten är inte en oändlig gruva att gräva från, säger Peter Olofsson.

Idag har Stockholm en högre regionskatt än Västerbotten, men det totala skattetrycket, när man räknar ihop både skatten till regionen och kommunen, är högre i Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.