Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Simma lugnt” – se bonden Erik Bäckström, i Stöcke, försöka ta sig fram på åkern. Foto: Berno Jonsson/SVT

Regnig höst hotar skörden i Västerbotten – bonden: ”Mycket utmanande”

Publicerad

Det har regnat större delen av hösten och detta har ställt till det för bönderna. Många av bönderna i Västerbottens län har bara fått in halva skörden.

– Det har varit ett mycket utmanande växtodlingsår, säger bonden Fredrik Lind, i Burträsk.

Under cirka tio dagar i höst var det soligt och uppehåll. Under den tiden skulle tusentals hektar spannmål skördas. Resten av tiden har det varit blandat med skurar och uppehållande regn.

Markerna är så vattenmättade att skördetröskorna kör fast när det väl är uppehåll.

Blött och svårkört

Problemen är likadana i hela Västerbottens län visar en rundringning som SVT nyheter gjort.

– Markerna är blöta och svårkörda och sen är det bekymmersamt att få tag på någon som tröskar då det är bra väder och skördefönstret är öppet, säger Ida Oderstål som är mjölkbonde i Laxbäcken, i Vilhelmina kommun.

Fredrik Lind i Åbyn, Burträsk, är med sina 420 odlade hektar korn en av länets största spannmålsodlare.

Han körde tröskan nästan dygnet runt under en och en halv vecka i september då det var torrväder och hann då få in en stor del av sin skörd.

– Det har varit ett mycket utmanande växtodlingsår, först med väldigt torrt väder i början på sommaren då det växte dåligt. Sen kom det en massa regn som gjorde markerna blöta och mjuka och det blev svårt att skörda, säger Fredrik Lind.

Torrare väder i sikte

Men trots de vädermässiga motgångarna finns det ändå hoppfulla tongångar.

– Bönderna här i länet är fantastiska på att kämpa och hjälpa varandra att få in skörden och nu säger väderrapporterna att det ska bli torrare väder. Jag har faktiskt varit med om att skörda långt in i november så vi är fortfarande optimistiska att klara vår skörd även i år, säger Stefan Lindgren i Östra Spöland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.