Det har varit rekordmånga bränder i norr denna vecka, enligt Magnus Holmberg, räddningschef i beredskap i Lycksele Foto: SVT

Rekordmånga skogsbränder i norr – 119 insatser på en vecka

Uppdaterad
Publicerad

– Det började vid lunchtid i måndags med larm om skogsbrand och sedan har det bara rullat på. Jag har själv inte varit med om något liknande tidigare, säger Magnus Holmberg, räddningschef i beredskap i Lycksele.

Men med stöd av brandflyg och helikoptrar har räddningstjänsten lyckats hålla bränderna i schack.

I de fyra nordligaste länen har det genomförts 119 avslutade räddningsinsatser för bränder i skog och mark de senaste sju dygnen, enligt SOS Alarm. I hela landet 355 stycken. Men majoriteten av bränderna har inträffat från och med i måndags. Enligt Magnus Holmberg är det en rekordnotering för skogsbränder i norra Sverige.

– Jag har själv inte varit med om något liknande tidigare. Det här är ovanligt.

I norr har räddningstjänsten haft stöd av fyra brandflygplan som kan skopa vatten, tio helikoptrar samt spanande brandflyg. Ett stöd som betyder mycket för både personal och släckningsarbetet, menar Magnus Holmberg.

Jobbat 80 timmar på en vecka

– Det stödet gör arbetet effektivare när vi kan få vatten långt ut i terrängen. Och det gör att personalen på marken kan jobba säkrare. Det blir inte samma fart på spridningen när flygplanen och helikoptrarna kan börja med att släcka den värsta elden.

Men det har har varit en lång vecka på räddningschefsstolen. Magnus Holmberg tror att han själv jobbat 80 timmar på knappt fem dagar.

– Det har varit mycket att göra. Men det har samtidigt varit intressant och roligt när det gått så bra. Vi har lyckats dämpa de flesta bränder i god tid.

Antal avslutade räddningsinsatser på en vecka

Antal avslutade räddningsinsatser för brand ute i terräng (både skog och mark) de senaste 7 dygnen:

Hela landet: 355

Norrbotten: 41

Västerbotten: 36

Västernorrland: 25

Jämtland: 17

Källa: SOS Alarm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.