Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eder Navacerrada framför sitt nybyggda vattenbombningsplan – under några dagar har han och hans kollega haft sin bas på Midlanda, men nu lämnar de länet. Foto: Pierre Ragnehag

Eder Navacerrada – möt spanjoren som bekämpat skogsbränder i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Hur kommer det sig att spanska piloter bekämpar skogsbränder i Medelpad? Det är en del av ett europeiska samarbetet på området, förklarar Eder Navacerrada, en av två spanska brandflygare som varit stationerade i länet de senaste dagarna.
På fredagen flög de hem till sin hemmabas – den akuta faran i länet tycks vara över för nu.

De har strikta order att inte kommentera själva brandläget, sådana frågor ska hanteras av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap,
men nu lämnar piloten Eder Navacerrada och hans likaledes spanska kollega länet.

Behövs inte längre

Det är svårt att tolka som mycket annat än att det akuta skogsbrandsläget i regionen just nu är över. 
När vi träffar Eder ute på flygplatsen tornar dessutom kolsvarta moln upp sig i norr och väster med bud om rejäla regnskurar.

Under några dagar har de haft sin bas på Midlanda, men under fredagseftermiddagen startade de sina nya plan för att återvända till  hemmabasen i Skavsta utanför Nyköping. 

Upprustning av brandflyget

Planen är konstruerade för att effektivt vattenbomba skogsbränder och är en del av den utökade kapaciteten när det gäller brandflyg, en upprustning som skett sedan de stora skogsbränderna som härjade 2018 i landet.

I klippet ovan berättar han om hur hans jobb är en del av ett europeiskt samarbete
 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Planet Eder och hans kollega flyger är två av de nya brandplan som flygtillverkaren SAAB levererat. Det är MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap som är beställare av uppdragen. I det här klippet berättar han planets kapacitet – och om flygets betydelse för att hantera skogsbränder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.