Bilden är från Stadsfesten 2016. Foto: SVT

Rekordsiffror för Stadsfesten

Uppdaterad
Publicerad

Årets Stadsfest i Skellefteå ser ut att gå mot rekordsiffror. Omkring 110.000 besökare beräknas ha traskat runt på festivalområdet under en helg som av polisen beskrivs som väldigt lugn.

Enligt arrangören Gunnar Karlsson ska siffrorna vara ett ordentligt lyft från tidigare år.

– Normalt brukar vi ligga runt 90.000 till 100.000 men det ser det ut som att vi slår i år. Just nu ser det ut som att vi hade 22.000 betalande besökare och 110.000 totalt under de här tre dagarna.

Anledningen bakom det stora besökarantalet tillskriver Karlsson det soliga vädret, framför allt under lördagen.

– Vi har då inte känt av någon festivaldöd som märkts på andra håll i landet. Vi är oerhört nöjda och siktar mot 25-årsjubileumet nästa år, säger Gunnar Karlsson.

LÄS MER: Här återvänder den folkkäre E-type till Skellefteå

Två misstänkta sexuella ofredanden under helgen

Överlag har evenemanget dessutom varit lugn för polisen.

– Det har varit bra, det har varit mindre omhändertagna än vanligt och färre våldsbrott, säger Joakim Oja vid polisen i Skellefteå.

Dock har det under helgen kommit in två anmälningar om sexuellt ofredande till polisen, varav det ena ska ha inträffat på festivalområdet.

– En man ska ha fört sin hand upp en kvinnas lår utanpå byxorna. Mannen är identifierad av polisen och hörd, men förnekar brottet, säger Joakim Oja.

– Det andra ska ha skett i en lägenhet utanför området och även där ska en man ha fört sin hand längs en kvinnas lår utanpå byxorna. Mannen är identifierad och hörd av polisen, och även han nekar till brott. I ett av dessa fall finns det dessutom ett vittne.

LÄS MER: Moa sexofredades på festivalen – uppmuntrar till anmälan

”Vårt mål är alltid noll”

Stadsfesten hade ifjol problem med sexuella ofredanden och Gunnar Karlsson menar att festivalen arbetat hårt med att markera mot just denna typ av brott.

– Det är alltid tråkigt. Vi hade fem sådana här fall i fjol och vårt mål är alltid noll. Att det ändå är färre i år tror jag beror på att vi så tydligt markerat mot sådant här, menar arrangören.

– Vi har egentligen jobbat med det här hela vintern och har suttit ned med polis, säkerhetsvakter och krögare för att se till att markera mot det här. Det är inte okej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.