För renskötaren Jon-Kristoffer Jonsson har bristen på viltstängsel vid järnvägen tvingat honom till stödutfodring för att inte renarna ska bli påkörda. Hör varför han tycker att det är dåligt. Foto: SVT

Renskötare i Norden tvingas till stödutfodring – söker samarbete över gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringar, besvärliga vintrar och konkurrens om marken är de största orsakerna till varför renar i Norden har svårt att hitta föda i naturen. Stödutfodring blir då ett nödvändigt ont för många renskötare, problem som en ny forskningsrapport har beskrivit.

Texten har uppdaterats.

Rapporten baseras bland annat på samtal mellan renskötare och forskare från Norge, Finland och Sverige. En av författarna är Tim Horstkotte, förste forskningsingenjör vid institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap på Umeå universitet.

– Anledningen varför man behöver stödutfodra är att det saknas betesresurser eller att renarna inte kommer åt dem, säger han.

Sametinget har nu börjat få in ansökningar om katastrofskadeskydd för 2021 på grund av den svåra snön och det är just i Västerbotten och södra Norrbotten som läget är särskilt allvarligt.

Kan inte gräva sig ner

Det är till exempel vid för hård eller för mycket snö som renarna inte kan gräva sig ner till laven vid marken, som är en viktig del av renens föda.

– Men det kan också vara så att det inte finns naturliga betesresurser, till exempel på grund av det moderna skogsbruket som har missgynnat marklavarna eller har tagit bort habitat för hänglavar, fortsätter Tim Horstkotte.

Han säger att det ändå finns tillfällen då renskötare är tvungna till stödutfodring.

– Till exempel om man vill hålla renarna lite mer samlat när det är rovdjur i närheten.

Gränsöverskridande samarbete

Erfarenheterna skiljer sig åt mellan länderna i Norden när det gäller renskötsel och stödutfodring, vilket är en av anledningarna till att man hade en workshop 2018 där renskötare från de olika länderna fick dela med sig av sin kunskap och diskutera problemen som mötte dem på hemmaplan.

I rapporten framkommer det att just utbytet av kunskap över gränserna har lyfts som särskilt viktigt och något som de nordiska renskötarna gärna vill fortsätta med i framtiden.

Stödutfodring – en långsiktig lösning?

Tim Horstkotte berättar att det finns stora erfarenheter av stödutfodring hos bland annat renskötarna i södra Finland, som gjort det sedan 1960-talet.

Men enligt honom kan det också vara problematiskt att stödutfodra på kort sikt då renarna kan bli sjuka av den förändrade kosten.

På frågan om det inte är möjligt att långsiktigt gå över till foder säger han att det inte funkar, bland annat eftersom det är en dyr och arbetsintensiv förändring.

Han menar också att det finns viktiga kulturella aspekter med renskötseln så som den har bedrivits under lång tid med vandringarna över stora områden och på naturbete.

I klippet ovan kan du höra Jon-Kristoffer Jonsson, renskötare i Västerbotten, berätta om varför det är bättre att renen får sin föda från skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.