Riksåklagaren vill nu att Högsta domstolen ska ta upp fallet och pröva vad som ska bedömas som våldtäkt mot barn. Foto: TT

Hovrätten sänkte straffet för sexbrott mot barn – riksåklagaren överklagar till HD

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten sänker straffet för en man i Umeå som dömts för sexbrott mot barn – från 14 år till 8 års fängelse. En av gärningarna bedöms som grovt sexuellt övergrepp mot barn och inte våldtäkt. Nu vill riksåklagaren att Högsta domstolen prövar fallet.

Umeå tingsrätt dömde mannen till fängelse i 14 år för flera grova sexbrott mot barn. Men hovrätten närmast halverade straffet -  till 8 år.

Mannen dömdes i hovrätten för grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering samt för grovt barnpornografibrott.

Men en av åtalspunkterna ansåg Hovrätten skulle bedömas som grovt sexuellt övergrepp mot barn och inte som grov våldtäkt mot barn.

Enligt den åtalspunkten hade mannen slickat barnets analöppning samtidigt som han filmade övergreppet i syfte att sprida filmen vidare.

Åklagaren: Straffet bör skärpas

Riksåklagaren vill nu att Högsta domstolen ska ta upp fallet och pröva vad som ska bedömas som våldtäkt mot barn.

Augusti 2022 ändrades lagstiftningen så att begreppet samlag utvidgades till att även omfatta anala och orala samlag. Åklagaren anser att straffet mot mannen ska skärpas väsentligt.

– Enligt min uppfattning är det av vikt för ledningen av rättstillämpningen att HD prövar om den sexuella handlingen innebär en så allvarlig kränkning att den är jämförlig med ett samlag, säger riksåklagare Petra Lundh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.