Nationella bombstyrkan åkte till Umeå och sprängde väskan som stod utanför Willys. Den innehöll ingen bomb. Foto: Elias Liljeström/SVT

Ringde in falska bombhot i Umeå – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 25-årsåldern som häktades efter bombhoten i Umeå den 16 oktober döms nu till tre månaders fängelse.

Han döms för att fem gånger ha ringt till polisen, och en gång blivit uppringd av polisens regionledningscentral, och sagt att han placerat ut bomber på olika platser i Umeå. Han ställde också ut en väska utanför Willys, vilket ledde till att ett stort område spärrades av och nationella bombstyrkan åkte upp från Stockholm. Bombstyrkan sprängde väskan, som inte innehöll någon bomb.

Dömts för falsklarm tidigare

Mannen säger själv i förhör att han inte hade för avsikt att orsaka skador och rädsla. Han säger att han var frustrerad och hade druckit, och ringde in hoten som ett rop på hjälp, eftersom det fungerat förut. Han är dömd för att ha ringt in falsklarm flera gånger tidigare.

Mannen döms för falskt larm för händelserna i oktober. Han döms också för våldsamt motstånd och brott mot knivlagen i januari i år. Straffet blir fängelse i tre månader, eftersom att han är tidigare dömd och hade prövotid kvar av ett tidigare straff. Kriminalvården bedömer att risken för att mannen begår fler brott i framtiden är hög.

Han ska dessutom betala skadestånd till Däckskiftarna och Arken Zoo på drygt 45 000 kronor totalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.