Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kombination snö, tö och blåst ställer till det” – hör Mimmi Jonsson, pressekreterare Skellefteå Kraft, om vad de gör för att förhindra elavbrott. Foto: SVT

Risk för fler strömavbrott i Västerbotten – tung blöt snö faller på elledningar: ”Ledningarna går sönder”

Uppdaterad
Publicerad

Den snabba väderväxlingen gör att tung blöt snö riskerar att falla ned på elledningar och orsaka strömavbrott. Personal från Skellefteå kraft är under dagen ute och besiktar elledningar med skoter.

– Vi har också personal i beredskap för att åtgärda det som uppstår, säger Mimmi Jonsson, pressekreterare Skellefteå Kraft.

Vädret har slagit om till plusgrader på flera håll i Västerbottens län under onsdagen. Väderväxlingarna ställer till det för elbolagen.

– Det gör att det finns blöt tung snö som ömsom fryser och tinar. När snön släpper eller om det faller från träden riskerar ledningarna att gå sönder. Det har hänt flera gånger sedan nyår, säger Mimmi Jonsson, pressekreterare Skellefteå Kraft.

Skellefteå kraft har personer ute på skoter som patrullerar för att åtgärda de risker som upptäckts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.