Foto: Paul Kleiven, Erik Nylander/TT

Risken för laviner ökar – stor fara i flera fjällområden

Uppdaterad
Publicerad

Det råder just nu mycket farliga förhållanden på flera av de svenska fjällen. Risken för laviner har ökat och bedöms vara stor i flera större fjällområden i norra Sverige. I Åre där alpina VM hålls just nu har personal på skidanläggningen utlöst flera laviner med sprängmedel.

Tidigare i veckan höjdes riskprognosen för laviner i Södra Lapplandsfjällen från betydande till stor risk – nivå fyra på den femgradiga riskskalan. Där ser förhållandena ännu sämre ut nu.

”Nej, det är inte slut på snöandet, regnet och blåsten. Det är inte ens början på slutet. Vädret har bara laddat om och nu blir det än värre. Under torsdag förmiddag börjar ovädret igen och det ser ut pågå helgen ut”, berättar Naturvårdsverkets expert på sajten lavinprognoser.se.

”Lämna skotern hemma”

Till torsdagen har riskprognosen även höjts både i Västra Vindelfjällen och för Abisko/Riksgränsfjällen från nivå tre till fyra. Där råder alltså mycket farliga förhållanden på fjällen och experterna avråder från all vistelse i lavinterräng.

”Om du har planerat brant åkning de närmaste dagarna, planera om. Lämna skidorna eller skotern hemma och ta med en bok till fjällen istället”, skriver Naturvårdsverkets expert.

Risk för stormbyar

SMHI varnar just nu för mycket hårda vindar i hela norra Sverige, främst framåt lördagen då det väntas blåsa stormbyar från Jämtlant och uppåt.

I Åre där alpina VM avgörs i veckan hoppas man på vädergudarna, men det ser ut att bli riktigt besvärligt.

– Vädret kommer bli lite småmarigt den närmaste tiden, varnar SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer