Riskerar förlora 1,5 miljard på Sekab: ”En skandal av stora mått”

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå, Umeå och Ö-viks kommuner riskerar att förlora totalt en och en halv miljard kronor på etanolbolaget Sekab.

När miljonrullningen redan var ett faktum begärde de borgerliga allianspolitikerna i Ö-vik, Umeå och Skellefteå en oberoende konsultrapport om hur Sekab-affären skötts.

Rapparten undermålig

I rapporten läggs skulden på energibolagens chefer medan ansvariga politiker i de socialdemokratiskt styrda kommunerna går fria.

– Socialdemokraterna tycker att rapporten är bra, men vi anser att den är undermålig. Konsulten har intervjuat socialdemokratiska ordföranden och de gör allt för att bolla över ansvaret på energibolagen, säger Håkan Lindh (FP), oppositionsråd i Skellefteå.

Satsat 734 miljoner

Kommunerna har satsat 95 procent av riskkapitalet i Svensk etanolkemi medan de privata ägarna satsat bara fem procent.

I kronor räknat har Skellefteå, Umeå och Ö-vik satsat 734 miljoner och borgat för lika mycket.

Totalt riskerar därmed skattebetalarna en och en halv miljard kronor.

Hur stor är chansen att få tillbaka dessa pengar?

– Tyvärr väldigt liten. Möjligtvis kan man få igen pengar på anläggningen i Polen. Men det mesta är nog redan förlorat, och det är en skandal av stora mått. Vi har förgäves begärt stopp på miljonrullningen, men vi har ropat förgäves, säger Håkan Lindh.

Robert Tedestedt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.