KG Abramsson (S) vill stoppa rivningen av hyreshuset i Vilhelmina: ”Behövs till flyktingar från kriget i Ukraina”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett rivningsbeslut på hyreshuset i Vilhelmina. Men politikern KG Abramsson (S) menar att kriget i Ukraina har ändrat läget.

– Jag vill stoppa rivningen. Det behövs bostäder till flyktingar från krigets Ukraina. Att riva ett fullt fungerade hyreshus är helt fel, säger KG Abramsson (S).

Huset med 24 lägenheter har sjöutsikt men tillräckligt många har inte velat hyra lägenheterna. Kommunen har därför tagit beslut om att riva huset.

KG Abramsson (S) har hela tiden varit emot rivningen. Men tycker nu att kriget i Ukraina och flyktingarna som kan komma från landet är ytterligare ett argument till att behålla huset, något som Folkbladet var först med att berätta.

”Vi ska riva”

Men frågan splittrar partierna i Vilhelmina.

– Vi skall riva huset. Även om vi gör det finns det ett 40 tal vakanta lägenheter i Vilhelmina. Jag tycker dessutom att det är helt olämpligt att sätta flyktingar i ett hus som saknar fönster och lägenhetsdörrar, säger Annika Andersson (C) ordförande i kommunsstyrelsen i Vilhelmina.

Den 21 mars skall frågan om att stoppa rivningen på nytt tas upp i fullmäktige i Vilhelmina.

– Problemet är inte bostäder, vi skulle kunna ta emot många flyktingar men vi måste tänka längre än så. Det kommer finnas ett behov av förskoleplatser, skola, språkhjälp och samtalstöd och då krävs ett större samarbete med regionen och kommunen, säger Maria Kristoffersson (C).

Strömmen redan borttagen

Dessutom är upphandlingen påbörjad, liksom rivningsprocessen.

– Vi har kommit ganska långt i processen och det saknas viktiga förnödenheter såsom ström och vitvaror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.