Genrebild. Foto: TT

Robertsfors har flest feta invånare i länet

Uppdaterad
Publicerad

Närmare hälften av invånarna i Västerbotten är överviktiga, men fetman skiljer sig mellan kommunerna. I Robertsfors har hela 23 procent av invånarna ett BMI över 30 och räknas lida av fetma.

– Det är tyvärr inte jätteöverraskande, säger kommunalrådet Patrik Nilsson (S).

Folkhälsomyndigheten rapporterar att 51 procent av landets befolkning är överviktig och 14 procent lider av fetma. Mellan åren 2013 och 2016 räknas 49 procent av invånarna i Västerbotten ha haft ett BMI på 25 eller högre och därmed räknats som överviktiga.

Kommer inte som någon chock

Den fetaste kommunen i länet är Robertsfors, enligt RKA, Rådet för främjande av kommunala analyser. Där ligger man högt över snittet – fettprocenten ligger där på hela 23 procent, det rapporterar tidningen Mellanbygden.

– Om man tittar på folkhälsoundersökningar som landstinget gjort bland 30-, 40-, 50- och 60-åringar har dem visat att kommuninvånarna här har för mycket salt i maten, har dåliga tobaksvanor och att vi rör oss för lite. Historiskt har vi haft värden som pekat åt fel håll, så det här kommer inte som någon chock, säger Patrik Nilsson (S), kommunalråd i Robertsfors kommun.

Kommunen jobbar aktivt med frågan

Trots att siffrorna inte kommer som någon chock tycker inte kommunalrådet att de känns okej. Han uppger att kommunen från och med i höstas arbetar aktivt för att sänka sjuktalen inom kommunen och stimulera föreningslivet till fler aktiviteter och motionslopp.

– Vi har haft höga sjuktal inom kommunen och även sett att antalet unga som är med i idrottsföreningar sjunker. Så nu försöker vi ta tag i frågan för hela civila samhället, näringslivet och kommunen, säger han.

”En otroligt viktig fråga”

Kommunen satsar på aktiviteter för både unga och äldre för att få en mer aktiv befolkning. De erbjuder ekonomiska ersättningar till föreningar som kan bedriva sommarlovsaktiviteter och diskuterar fler motionsarrangemang.

– För andra året i rad kör vi nu Broarna runt och vi för en dialog med föreningsrådet om hur vi tillsammans kan öka föreningslivet. Vi vill så klart ha en välmående befolkning, så det här är en otroligt viktig fråga, avslutar kommunalrådet Patrik Nilsson (S).

Lägst andel kommuninvånare som lider av fetma har Umeå och Bjurholm. Där är det 12 respektive 13 procent av länsborna som är överviktiga eller lider av fetma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.