Umeå-professorn Thomas Hellström och hans team har varit en del i utvecklingen av en skörderobot. Foto: Pressfoto, Boaz Arad

Roboten som lär sig att skörda paprika

Publicerad

En robot som skördar paprikor har utvecklats i ett EU-finansierat samarbete av bland annat Umeåprofessorn Thomas Hellström och hans forskarteam. Roboten är den första i sitt slag och är programmerad att lära sig eftersom.

Roboten som utvecklats i EU-projektet Sweeper är den första i sitt slag och ska kunna arbeta på egen hand med att skörda bland annat paprikor eftersom det är både svårt och tidsödande.

– Det råder stor brist på kunnig arbetskraft för att skörda både tomater, gurkor, och paprikor. Paprikor är speciellt svåra att skörda eftersom man måste skära av paprikan väldigt exakt för att inte skada frukten eller växten, säger Thomas Hellström, professor på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Deep learning

I projektet har Umeå universitet haft ansvar för integration av all mjuk- och hårdvara. Man har även utvecklat den överordnade styrningen av robotens beteende och den kameraguidade kontrollen av robotens arm.

– Roboten använder deep learning för att hitta och undvika hinder såsom kvistar och stammar, och styr robotarmen med en kombination av rörelseplanering och bildanalys, säger Hellström.

Forskargruppen vid Umeå universitet som består av Thomas Hellström, Ola Ringdahl och Peter Hohnloser har samarbetat med forskare och företagare från Israel, Belgien och Nederländerna. Projektet är EU-finansierat med en totalbudget på över 4,5 miljoner euro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.