Branden i restaurangen i ett elvavåningshus kunde släckas, men restaurangen blev totalt förstörd enligt räddningstjänsten. Foto: Anders Bäckström, SVT

Brand i restaurang i flerfamiljshus i Umeå

Publicerad

Det började brinna i en restaurang i botten av ett elvavåningshus i Umeå på söndagskvällen. Räddningstjänsten i Umeå kunde släcka den kraftiga branden i restaurangen, som uppges ha blivit förstörd av branden.

Brandlarmet utlöstes på Himlastigen, Sandahöjd, efter att det ska ha luktat rök i trapphuset.

Räddningstjänsten var på plats vid 20.25-tiden och sökte efter eventuell brandhärd i huset, uppgav SOS Alarm. Huset är ett elvavånings lägenhetshus.

Vid 21.05 uppgav SOS Alarm att det varit en brand i en restaurang i huset. Branden var då släckt.

SVT:s Anders Bäckström rapporterar från platsen vid 21.10-tiden:

– Räddningstjänsten uppger att det var en fullt utvecklad brand, som nu är släckt. Men restaurangen är totalt förstörd.

Räddningstjänsten arbetade därefter med att ventilera lokalerna från röken och säkra att det inte fanns kvar någon eldhärd.

Snabbt släckt

Enligt inre befäl vid räddningstjänsten i Umeå, Peter Vikström, var det en mindre brand som när den väl kunde lokaliseras snabbt blev släckt.

Det var aldrig aktuellt att evakuera boende i det höga bostadshuset. Däremot fick de boende direktiv att stanna inne och hålla dörrarna stängda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer