Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör projektledaren om begreppet ”rörelserik”. Foto: SVT

Rörelserik konferens invigd i Umeå

Uppdaterad
Publicerad
Under onsdagen invigdes en internationell konferens med det högtidliga namnet ”International Physical Literacy Conference” i Umeå. På svenska betyder det, litet förenklat, en konferens om att röra på kroppen.

Det är Umeåorganisationen ”Change the game” som arrangerar två konferenser i september och målet är att få barn och unga att utveckla ett livslångt intresse för det som organisationen kallar rörelserikedom.

– Ordet rörelserik är inspirerat av det etablerade engelska uttrycket ”physical literacy” och innebär en förändrad syn på hur vi utvecklar ett livslångt intresse för fysiska aktiviteter. Lika viktigt som att våra barn får lära sig att skriva och räkna måste de få lära sig olika sätt att röra sig. Rörelserikedom är en förutsättning för ett hållbart och hälsosamt liv, menar Tom Englén, projektledare för Change the game i Umeå.

Enligt Centrum för idrottsforskning blir barn och unga i Sverige alltmer inaktiva och ohälsan hos barn och unga ökar. Endast 44% av pojkarna och 22% av flickorna i landet är tillräckligt fysiskt aktiva och barnen slutar allt tidigare med idrott. Dessutom ökar andelen barn som är överviktiga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer