Just nu räknas rösterna för fullt efter folkomröstningen. Foto: Scanpix

Ja till sjukstuga och ambulans i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett rungande ja till att behålla sjukstugan i Dorotea och ambulansen i Sorsele när västerbottningarna folkomröstade på söndagen. Men allt tyder på att valresultatet inte kommer att spela någon roll.

Ja-sidan fick hela 88 procent av rösterna, visar den första preliminära räkningen. Efter rösträkningen stod det klart att valdeltagandet blev lågt – endast 29 procent röstade i hela länet.

I Dorotea så jublandes det högt flera gånger om allt eftersom ja-resultaten tickade in.

Folkomröstning om vården i Västerbotten

– Vi har vunnit, vi har fått västerbottningarnas röst. Man har förstått att det gäller hela länet. Det är en tydlig signal till politikerna att de måste lyssna till oss, säger Simone Granberg.

– Det här valet handlar om så mycket mer än bara vården. När turisterna kommer hit så förväntar de sig att det ska finnas service, men det försvinner mer och mer här hela tiden. Så kustborna måste förstå att det handlar om så mycket mer än bara än bara vård, säger Eivy Björn som är på valvakan i Dorotea.

– Vi hoppas nu att det här ska vara över snart för det här har varit kämpigt, säger Birgitte Pålsson.

”Har inte S-väljare med sig”

Om politikerna nu ändrar sig återstår att se, en folkomröstning av det här slaget är endast rådgivande. Det låga valdeltagandet ser dock ut att minska chansen att folkomröstningen får någon egentlig effekt.

– Det är en tydlig fingervisning om att man inte behöver ta hänsyn till resultatet, sa Peter Olofsson (S) som är landstingsråd till Västerbottensnytt på söndagskvällen.

Det var hösten 2011 som landstingsmajoriteten, S och MP, beslutade att av sparskäl dra ner på antalet akutplatser i Dorotea och ersätta ambulansen i Åsele med en akutbil. Detta möttes av starka protester som efter en namninsamling resulterade i söndagens val.

Nicke Grahn (FP) är landstingspolitiker och summerar så här:

– När resultatet från Vilhelmina kom med högt valdeltagande och en ja-majoritet så visar det att Socialdemokraterna inte har sin väljarbas med sig, säger han till Västerbottensnytt.

Väntat resultat

Camilla Sandström är statsvetare och medverkar i P4:s valvaka.

– Det är inte så konstigt att det är ja-sidan som leder, det har varit svårt att bedriva en nej-kampanj i den här folkomröstningen, frågan har tolkats som rätten till vård i hela länet, säger hon till Radio Västerbotten.

Rösterna ska kontrollräknas i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning om vården i Västerbotten

Mer i ämnet