Rötmånaden närmar sig och risken för magsjuka stiger. Foto: SVT

Rötmånaden närmar sig – det ska du tänka på

Publicerad

I slutet av juli drar den så kallade rötmånaden igång och nu går Västerbottens läns landsting ut med tips på saker som kan vara bra att tänka på. 

När det är varmt och fuktigt ute är det särskilt viktigt att vara noga med hur maten lagas och förvaras. Annars riskerar man att få magsjuka. 

– God handhygien är viktig. Se alltid till att tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, säger Karin Salomonsson, verksamhetschef på 117 Vårdguiden.

Drick vätskeersättning

Andra riktlinjer är att använda olika skärbrädor och köksredskap för kött och grönsaker, och även att kontrollera temperaturen i kylen.  

Det är även viktigt att hålla vätskenivåerna uppe, men skulle en drabbas av magsjuka blir det extra viktigt att dricka mycket vatten eller vätskeersättning. Generellt brukar dock inte rötmånaden medföra en större ökning av antalet magsjukefall i länet. 

– Vi ser ingen markant ökning under rötmånaden, utan vi har ungefär lika mycket magsjukor året om, säger Salomonsson. 

Så undviker du magsjuka

  • Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du har hanterat rått kött eller kyckling.
  • Kontrollera ditt kylskåp, lagom temperatur i kylen är +4 grader.
  • Håll varm mat varm och kall mat kall.
  • Använd olika skärbrädor och knivar för kött och grönsaker.
  • Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött.

Källa: Västerbottens läns landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.