Malin i hembygdsföreningen: ”Skulle kännas väldigt tråkigt om skolan inte får vara kvar” Foto: SVT

Ruskselebor kritiska till kommunens skolutredning

Publicerad

Lycksele kommuns tjänstemän har utrett en ny skolorganisation och innehållet i utredningen oroar nu föräldrar och skolpersonal. I ett dokument från Rusksele hembygdsförening finns flera kritiska synpunkter på det som står att läsa i kommunens utredning.

I början av mars presenterade Lycksele kommun ”Skolutredning 2020” som ska ligga till grund för den skolorganisation som ska gälla från och med höstterminen 2021.

På kommunens hemsida har man vädjat till föräldrar och skolanställda att komma med synpunkter, och det är precis vad Rusksele hembygdsförening har gjort. I ett synpunktsdokument som sammanställts av föräldrar, bybor och skolpersonal riktas en hel del kritik mot skolutredningen.

”Utredningen är vinklad”

Malin Dahlgren är styrelseledamot i hembygdsföreningen och mamma till en femåring och en tvååring. Och hon vill absolut att barnen ska gå i skolan i Rusksele. Men kommunens utredning är vinklad till nackdel för byskolorna, menar hon.

– Man säger i utredningen att ekonomin inte ska vara en avgörande faktor men ändå presenterar man ekonomin som ett av fyra vägledande skäl. Utredningen menar också att det finns kvalitativa tveksamheter i byskolor och det ställer vi oss väldigt kritiska till, eftersom vi har behöriga lärare, menar Malin Dahlgren, Rusksele hembygdsförening.

Positiva till byaskolor

I Lycksele kommun är det alliansen (KD, L, M och C) som styr och de gick till val 2016 på att byskolorna i Kristineberg, Knaften, Umgransele och Rusksele, skulle värnas. Och efter kritiken mot kommunens skolutredning vill kommunalrådet lugna oroliga bybor.

– Vi har fått en hel del synpunkter att skolutredningen kantrar mot att belysa problematiken på byaskolorna. Men det finns ju ingen inriktning eller avsikt i materialet att lägga ner byaskolor utan tvärtom så är vi i alliansen oerhört positiva till byaskolor. Men det viktiga är att det är en utbildningsfråga och inte en landsbygdsfråga, säger Roland Sjögren (KD), kommunstyrelsens ordförande.

”Skolutredning 2020” skall behandlas slutligen i fullmäktige den 22 juni i år.

Hör mer av föräldern Malin Dahlgren och kommunstyrelsens ordförande Roland Sjögren i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.