Ruth Lindgren blev avstulen sin barnvagn. Hör hennes mamma om stölden i klippet ovan. Foto: SVT

Ruths barnvagn stals på öppna förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Mamman Hanna Vidmark från Umeå besökte öppna förskolan och parkerade sin vagn inomhus – men en timme senare var den borta.

– Man är väl naiv, men jag tänkte: ”Vem stjäl en barnvagn?”, säger Hanna Vidmark.

Allt fler barnvagnar stjäls i Sverige enligt två stora försäkringsbolag SVT har pratat med. En anledning är att barnvagnarna blivit allt dyrare och att de dessutom är lätta att både stjäla och sälja.

– Barnvagnarna är riktiga Ferraris i dag, säger Alexandra Gahnström, försäkringsexpert på Trygg-Hansa, till SVT.

En av de som drabbats är tvååriga Ruth och hennes mamma Hanna Vidmark som i oktober 2017 besökte en öppen förskola i Umeå.

Ruth hade fått åka i den nya barnvagnen som kostat 12 000 kronor. Vagnen parkerade mamma Hanna inomhus – men när de kom tillbaka efter att ha lekt i 1,5 timme så var den borta.

– Alla vagnar stod på rad men det var ett stort hål där min hade stått, säger Hanna Vidmark. 

Ansvarig på den öppna förskolan där händelsen inträffade berättar att det är enda gången något blivit stulet sedan de öppnade år 2005. Efter det som inträffade så lånar de ut kabellås till de som behöver.

Polisen om barnvagnsstölder: ”Kan finnas ett stort mörkertal”

Familjen polisanmälde snabbt händelsen, men ärendet lades ner i brist på bevisning. Joakim Lundberg på polisen i Umeå menar att det inte handlar om några stora mängder barnvagnsstölder i Umeå utan enstaka fall i trappuppgångar och liknande.

Även om polisutredningen lades ner i Hanna Vidmarks fall så fick de tillbaka alla pengar på hemförsäkringen. I dag ser familjen även till att låsa vagnen överallt.

Hör mamma Hanna berätta om dagen när vagnen försvann i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.