– Ibland är rymdskräpet tillräckligt stor och landar på marken, säger Marianne Eik, rymdpedagog. Foto: SVT

Rymdexperten Marianne: ”Kan handla om meteorregn”

Uppdaterad
Publicerad

Flera observationer av en meteorit har gjorts i norra Sverige. Rymdpedagogen Marianne Eik tror att detta handlar om ett meteorregn.
– Det är massor av småstenar från rymden som en gång hörde till en komet, säger hon.

Rymdpedagogen Marianne Eik, arbetar på Umevatoriet, ett observatiorium som drivs i samarbete mellan Umeå universitet och Umeå kommun. Hon säger att observationerna som gjorts av meteoriter utanför Umeå och i Norrbotten kan handla om ett meteorregn som heter Leoniderna.

– Men det är inte så ofta att man får se de på så nära håll. Det kan vara lite skrämmande. Ibland är rymdskräpet tillräckligt stor och landar på marken, säger Marianne Eik.

”Kan ses över hela världen”

Material som faller från rymden kallas meteoriter. De som är små och smälter och blir till gas i atmosfären på väg ner kallas meteorer. På fredag natt säger Marianne Eik att man kan få se uppemot 50 meteoriter per timme på himlen.

– Meteorregnet Leoniderna ska peaka på fredag och kommer att kunna ses över hela världen, säger Marianne Eik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer