Visa alla (2)

Miljonkontrakt – S-topp skrev underlag till broderns företag

Publicerad

Vilhelminapolitikern KG Abramsson är ett av Socialdemokraternas tyngsta namn i inlandet. Nu visar en granskning av Västerbottens-Kuriren att han skrivit underlag åt sin broders privata företag – underlag som sedan använts i upphandlingar han själv varit ansvarig för. Nu har han anmält sig själv till revisionen för granskning.

KG Abramsson (S) är styrelseordförande i Vilhelmina fastighetsförvaltning AB (Vifab) och Vilhelminabostäder (Vibo). Enligt dokument tidningen Västerbottens-Kuriren tagit del av visar det sig att det tidigare kommunalrådet hjälpt sin broder skriva underlag i anbud som lämnats till de kommunala bolagen.

Gjort jobb för 36 miljoner

Släktingens företag har vunnit flera upphandlingar hos Vilhelmina kommun och Vifab. Totalt har företaget gjort jobb till ett värde av 36 miljoner kronor åt Vifab och Vibo, enligt VK.

– Om det är något jag varit noga med under mina dryga 40 år i kommunen och det offentligas tjänst är det att vara noga med att inte blanda mig i sådant här eller ge någon släkting fördelar, säger KG Abramsson till SVT Nyheter.

Inget jäv

Enligt en jurist VK varit i kontakt med bryter agerandet inte mot jävsreglerna. Till SVT säger Abramsson att han anmält sig själv till revisionen för att reda ut om han gjort något fel.

Själv är han säker på sin sak och ångrar ingenting i sitt agerande.

Hör KG Abramsson berätta mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer