Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Edit Fahlgren kan tänka sig i princip vilket sommarjobb som helst, hör henne i klippet Foto: SVT/Jan FäringöVisa alla (2)
Visa alla (2)

Pandemin kan innebära färre sommarjobb

Uppdaterad
Publicerad

Just nu förbereder många kommuner i länet sommarens feriejobb för ungdomar. Men coronaviruset stökar till planeringen. Förra året försvann många platser i vård- och omsorg och det problemet kan kvarstå även sommaren 2021.

— Det är ju lite svårt att svara på i dagsläget men ambitionen är att det ska gå att genomföra feriearbete för våra skolungdomar. Vi tycker att det är väldigt viktigt att ungdomarna får komma ut och prova på sitt första riktiga jobb, säger Jennie Forslund, utbildningskoordinator i Nordmalings kommun.

Ungefär så verkar de flesta av Västerbottens kommuner resonera. Läget är osäkert men man siktar på en så normal sommar som möjligt när det gäller feriejobben. En lärdom av förra sommaren är att de platser som brukar erbjudas inom vård och omsorg kanske försvinner även i år.

— Vi hade planerat som vanligt men i april fick vi ställa om eftersom omsorgen inte kunde ta emot några på grund av coronan. Men det löste sig genom att Svenska kyrkan tog emot många fler. Så vi kunde ändå erbjuda alla som sökt, berättar Jennie Forslund.

Alla kommuner utom en av de som SVT Nyheter Västerbotten varit i kontakt med säger att de siktar på en så normal feriejobbssommar som möjligt. Undantaget är Sorsele som antagligen inte kommer att erbjuda feriearbete för ungdomar 2021.

Edit Fahlgren och hennes klasskompis Ida Kronkvist går första året på musikprogrammet på Midgårdsgymnasiet i Umeå och båda har bestämt sig för att söka feriejobb.

Hör mer av Jennie Forslund och hur gymnasieeleverna Ida och Edit resonerar kring sommarjobb i klippet ovan.

Bjurholms kommun: Svarar så här i ett mejl.

”Att erbjuda ferieuppdrag till ungdomar är viktigt för Bjurholms kommun. Förberedelser inför sommaren 2021 har påbörjats på samma sätt som tidigare år men kommunen har ännu inte tagit ställning fullt ut. Utvecklingen kring covid-19 kommer att vara avgörande. Hur många ferieplatser som kan komma att erbjudas samt inom vilka verksamheter är inte fastställt. Ferieuppdrag i Bjurholms kommun är möjligt att söka för ungdomar som fyller minst 15 år under kalenderåret och befinner sig i åldersspannet motsvarande en pågående men ej avslutad 3-årig gymnasieutbildning.”

Dorotea kommun: Som läget ser ut i kommunen just nu finns inga planer på att ställa in feriearbete. Självklart behöver vi följa utvecklingen med anledning av pandemin och vid en ökad smittspridning kan beslutet komma att förändras. De ungdomar som går ut 9:an och 1:a året i gymnasiet är prioriterade. Det finns i andra möjlighet även för ungdomar som går ut 2:a och 3:e året i gymnasiet.

Lycksele kommun: Har skjutit fram arbetet med feriejobb. Avvaktar intresset från arbetsplatser. Ungdomar under 18 år kan söka om platser erbjuds. Men intentionen är att det ska bli feriejobb även 2021. Vi planerar för att erbjuda 15-20 platser

Malå kommun: Frågan ska tas upp med politikerna i mars men förhoppningen är att kommunen ska kunna erbjuda cirka 50 platser. Som ett normalt år alltså. Men inga platser inom äldreomsorgen som det ser ut idag. Elever som går ut grundskolan och de elever som går i gymnasiet erbjuds feriejobb 2021.

Nordmalings kommun: Ambitionen är att alla som söker ska få feriejobb. I år kan ungdomar födda 2005 söka. Runt 80 platser kommer atterbjudas. Information kommer förhoppningsvis under sportlovet.

Norsjö kommun: Har inte riktigt börjat processen ännu men erbjuder ett normalt år ungefär 40 platser. De elever som går ut nian och ettan och tvåan på gymnasiet kan söka 2021. Även här är ambitionen att erbjuda feriearbete till så många som möjligt. Annons kommer troligen ut i slutet av februari.

Robertsfors kommun: Svarar så här i ett mejl.

”Vi kommer att köra på som vanligt. Vi strävar efter att kunna anställa alla ungdomar som ansöker och  som tillhör prioriterad grupp. Prioriterad grupp är ungdomar som är födda 2005. Platser erbjuds både inom kommunens ordinarie verksamheter (med hänsyn till gällande regler utifrån covid-19) samt hos externa arbetsgivare. Vaccinationsfrågan har inte varit uppe till diskussion gällande frågan om feriearbete.”

Skellefteå kommun: Information om feriejobb 2021 redan uppe på kommunens hemsida. Ansökningsdatum ej klart ännu. Elever som går ut nian och årskurs ett på gymnasiet kan söka. Kommunen siktar på 800 platser men det kan bli färre beroende på hur det blir inom vård- och omsorg.indeln.

Sorsele kommun: Sorsele kommun är enda kontaktade kommunen i länet som preliminärt tänker ställa in feriejobben för ungdomar 2021. Det finns inga pengar avsatta och kommunen anger både coronan och budgeten som orsak.

Storumans kommun: Planerar att köra på som vanligt. Cirka 100 platser och en annons kommer i slutet av februari. Hoppas också att vård- och omsorg kan ställa upp med platser.

Umeå kommun: Ansökan beräknas öppna vecka 11. Ungdomar födda 2004 kan söka. Kommunen hoppas att alla som söker ska kunna erbjudas plats. Vård och omsorg fortfarande osäkert men där hoppas kommunen på att vaccinering kan möjliggöra platser även i den sektorn.

Vilhelmina kommun: Planerar att köra på som vanligt än så länge. Hoppas också att vård- och omsorg kan erbjuda platser. Men beror bland annat på hur långt kommunen kommit med vaccinering. Ungdomar födda 2003, 2004, 2005 erbjuds feriejobb 2021.

Vindelns kommun: Vindelns kommun har sedan 2020 haft feriearbeten vilande. Oklart om det kommer att bli aktuellt igen under 2021.

Vännäs kommun: Kör på som vanligt om det går. Erbjuder alla som går ut nian feriejobb. Har inte annonserat ännu utan tänker vänta till i mars. Hoppas på att kunna erbjuda platser även inom vård- och omsorg 2021.

Åsele kommun: Planerar som vanligt. Information har skickats till berörda. Erbjuder cirka 30-40 platser till ungdomar som går ut nian och ettan på gymnasiet 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer